WAŻNA INFORMACJA

Dla Producentów Rzepaku:
Szkolenie z Integrowanej Produkcji

Organizujemy szkolenia z Integrowanej Produkcji Roślin dla Producentów Rzepaku, którzy chcą starać się o certyfikat IP w tym roku.

Całkowicie Bezpłatna
Konsultacja z Ekspertem
Bo wypełnieniu formularza skontaktujemy się z Tobą i umówimy termin konsultacji
Integrowana-Produkcja-roślin

Integrowana Produkcja Roślin- podstawowe Informacje

Jest to nowoczesny i rozwijający się system uprawy, który uwzględnia oczekiwania odbiorców w stosunku nie tylko do atrakcyjnie wyglądających owoców, warzyw i innych płodów rolnych, ale również produktów o wysokich walorach jakościowych.

System integrowanej produkcji umożliwia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych oraz bezpiecznych dla zdrowia ludzi. Produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

IP uwzględnia cele ekologiczne takie jak ochronę krajobrazu rolniczego oraz różnorodności biologicznej.

Podstawą systemu Integrowana Produkcja Roślin są prawidłowo dobrane elementy takie jak: poprawny płodozmian i agrotechnika, racjonalne nawożenie oparte na rzeczywistym zapotrzebowaniu roślin oraz stosowanie w uzasadnionych sytuacjach środków ochrony roślin jak najmniej zagrażających zdrowiu ludzi i zwierząt oraz środowisku naturalnemu.

Jakie są korzyści z zastosowania systemu IP

Certyfikat integrowanej produkcji (IPR) jest dokumentem potwierdzającym, że produkcja roślin zgodna jest z zasadami Integrowanej Produkcji Roślin. Idą za tym korzyści takie jak:

  1. Poprawa jakości plonów – pozwala na osiągnięcie wysokiej jakości plonów, które spełniają wymogi prawne dotyczące handlu żywnością.

  2. Ochrona środowiska – pozwala na ograniczenie negatywnego wpływu produkcji roślin na środowisko naturalne, co jest szczególnie ważne w kontekście zrównoważonego rozwoju.

  3. Poprawa wizerunku producenta – pozwala na budowanie dobrej reputacji producenta, co przekłada się na większe zaufanie klientów i może przyczynić się do zwiększenia sprzedaży.

  4. Możliwość uzyskania dodatkowych korzyści – producenci roślin posiadający certyfikat IPR mogą ubiegać się o dodatkowe korzyści, takie jak  dodatkowe dotacje na działania związane z produkcją roślin. Dopłaty szac. mogą wynosić 292,13 eur/ha (ok.1400zł/ha)

dni
godziny
sekundy

Całkowicie Bezpłatna
Konsultacja z Ekspertem

Co zyskujesz?

  • Zaplanujemy dla Ciebie szkolenie
  • Przygotujemy Cię do szkolenia
  • Pełna analiza Twojej sytuacji
  • Pomoc przy uzupełnianiu dokumentacji m.in.Notatniki
  • Instrukcja Krok po Kroku jak uzyskać certyfikat IP
  • Ciągłe wsparcie od początku do samego końca
  • Ustalimy termin inspekcji wewnętrznej

Zyskaj Oszczędność czasu i spokój podczas kontroli

Krok 1

Integrowana Produkcja Roślin Szkolenie

Szkolenie z systemu IPR może obejmować zagadnienia związane z metodami uprawy roślin, w tym uprawy ekologicznej, zrównoważonej produkcji oraz zastosowaniem nowoczesnych technologii i narzędzi, takich jak drony czy systemy automatycznego nawadniania.

Uczestnicy szkolenia mogą również poznać zasady ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami oraz dowiedzieć się, jak zminimalizować użycie chemicznych środków ochrony roślin. Celem szkolenia jest zapewnienie uczestnikom wiedzy i umiejętności niezbędnych do prowadzenia efektywnej i zrównoważonej produkcji roślin.

Więcej informacji opisujemy w tym artykule.

Każdy producent rolny zainteresowany otrzymaniem certyfikatu IP jest zobowiązany ukończyć szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin na poziomie podstawowym lub uzupełniającym (odrębnie w odniesieniu do roślin sadowniczych, warzywniczych i rolniczych).

Konieczne jest posiadanie aktualnego zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia.

Szkolenie podstawowe– dwudniowe zajęcia dla osób, które po raz pierwszy biorą udział w takim szkoleniu. (ok. 16 godzin)

Szkolenie uzupełniające– jednodniowe zajęcia dla osób, które ukończyły szkolenie podstawowe. (ok 8 godzin)

Zaświadczenie jest wydawane na okres 5 lat.
Po upływie tego czasu należy ukończyć szkolenie uzupełniające.

Od kogo nie jest wymagane ukończenie szkolenia?

Szkolenie podstawowe w zakresie Integrowanej Produkcji Roślin, nie jest wymagane od osób, które posiadają:

  1. Zaświadczenie wydane przez szkołę ponadgimnazjalną lub szkołę wyższą stwierdzające, że w dokumentacji przebiegu nauczania tej osoby zostały uwzględnione wszystkie zagadnienia ujęte w programie szkolenia w danym zakresie lub
  2. Kwalifikacje wymagane dla osób prowadzących szkolenia w zakresie integrowanej produkcji roślin.

Szkolenie podstawowe i uzupełniające w zakresie Integrowanej Produkcji Roślin, nie jest wymagane od:

  1. Pracowników naukowych szkół wyższych lub instytutów badawczych, jeżeli do zakresu obowiązków tych pracowników naukowych należy prowadzenie zajęć dydaktycznych, badań naukowych lub prac rozwojowych z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa lub leśnictwa;
  2. Osób prowadzących szkolenia w tym zakresie.
Nie masz ukończonego szkolenia?
Skontaktuj się z nami.
lub skontaktuj się bezpośrednio

Email

biuro@akrol.pl

Telefon

+48 667 575 537

Krok 2

Integrowana Produkcja Roślin- Metodyki

Aby uczestnictwo w systemie Integrowana Produkcja Roślin mogło efektywnie przybliżać do osiągniecia powyższych celów strategii „Od pola do stołu”, konieczne jest zrewidowanie wymagań w ramach metodyk integrowanej produkcji roślin, w zakresie:

1. Wprowadzenia obligatoryjnego stosowania nie chemicznych metod ochrony roślin (biologicznych, agrotechnicznych);

2. Wprowadzenia obligatoryjnego podejmowania działań związanych z utrzymaniem bioróżnorodności.

Zbiór roślin, które podlegają certyfikacji:

– Agrest
– Aronia
– Borówki
– Brokuł
– Brzoskwinia i morela
– Burak ćwikłowy
– Cebula
– Chmiel
– Czereśnia
– Czosnek
– Gruszki
– Jabłka
– Jeżyny

– Kalafiory
– Kapusta głowiasta
– Kapusta pekińska
– Kukurydza
– Marchew
– Malina
– Morela
– Ogórek gruntowy, pod osłonami
– Papryka
– Pomidory gruntowe, pod osłonami
– Porzeczka
– Pszenica
– Rzepak

– Sałata pod osłonami
– Szparagi
– Szpinak
– Śliwki
– Truskawki
– Wiśnie
– Ziemniaki

Więcej informacji o metodykach znajdziesz pod tym artykułem.

Co zawiera Metodyka IP?

1. Planowanie i zakładanie uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;
2. Nawożenie z uwzględnieniem analiz gleby;
3. Stosowanie racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;
4. Pielęgnacja upraw;
5. Ochrona przed chorobami i szkodnikami z uwzględnieniem metod nie chemicznych;
6. Zasady higieniczno-sanitarne;
7. Listy obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji roślin,
8. Listy kontrolne IP,
9. Ogólne zasady wydawania certyfikatów IP.

Informacje zawarte w metodykach są zaczerpnięte z prac badawczych prowadzonych przez instytuty nadzorowane przez Ministra rolnictwa i rozwoju wsi, a jakość metodyk jest ostatecznie potwierdzona przez Głównego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa.

Metodyki do pobrania są zaczerpnięte ze strony PIORIN’u

Uwaga Rolniku!
Czytanie metodyki dla Twojej uprawy zajmuje około  7 godzin!
Nasz Ekspert już to przeczytał i wszystko Tobie wytłumaczy.

Krok 3

Notatnik Integrowanej Produkcji Roślin

Wszystkie czynności prowadzone w uprawach IP muszą być dokumentowane w notatniku dla systemu integrowana produkcja roślin, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 czerwca 2013 r. w sprawie dokumentowania działań związanych z integrowaną produkcją roślin (Dz. U. poz. 788).

Sprawdzeniu pod kątem zgodności prowadzenia upraw ze szczegółowymi metodykami podlegają notatniki producentów, którzy złożyli wniosek o wydanie certyfikatu.

Prowadzenie notatnika zwalnia producenta z obowiązku prowadzenia ewidencji zabiegów dla zgłoszonej uprawy, ponieważ wszystkie wymogi w tym zakresie, określone rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 309 z 24.11.2009, str. 1, z późn. zm.) i ustawą o ośrodkach ochrony roślin są spełnione. Notatniki do pobrania są dostępne na stronie Ministerstwa Rolnictwa.

O Notatniku dowiesz się więcej w artykule, który ostatnio napisaliśmy.

W takim przypadku producent obowiązany jest przechowywać notatnik przez okres 3 lat.

Krok 4

Środki Ochrony Roślin

Na czym polega integrowana ochrona roślin?

Wytworzone produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.
Producenci rolni zobligowani są do stosowania odpowiednio dobranych i wyselekcjonowanych środków ochrony roślin, które zwalczą uciążliwe chwasty i rozwiążą problemy z chorobami i szkodnikami roślin.

Badania przeprowadza się w laboratoriach posiadających akredytację w odpowiednim zakresie udzieloną w trybie przepisów ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności lub przepisów rozporządzenia nr 765/2008.

Producenci towarów roślinnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi powinni znać wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów (Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni. Opisane to jest także na stronie Agrofagi.

Powinni oni dążyć do ograniczania i minimalizacji pozostałości, poprzez wydłużanie okresu pomiędzy stosowaniem pestycydów a zbiorem.

O Pestycydach dowiesz się więcej z naszego artykułu.

Krok 5

Zasady Higieniczno-Sanitarne

Zasady higieniczno-sanitarne w Integrowanej Produkcji Roślin (IPR) są niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo i jakość plonów oraz ochronę zdrowia ludzi i zwierząt. Do głównych zasad higieniczno-sanitarnych w IPR należą:

  1. Stosowanie zasad dobrej praktyki rolniczej (DPR) – oznacza to, że produkcja roślin powinna odbywać się zgodnie z zaleceniami dotyczącymi uprawy i ochrony roślin oraz z zasadami zrównoważonego rozwoju.

  2. Używanie wyłącznie zarejestrowanych środków ochrony roślin – oznacza to, że wszystkie środki stosowane w produkcji roślin powinny być dopuszczone do obrotu i posiadać stosowne atesty.

  3. Dokładne przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony środowiska – oznacza to, że produkcja roślin powinna odbywać się w sposób nie szkodzący środowisku naturalnemu i zgodny z przepisami dotyczącymi ochrony wód, powietrza i gleby.

  4. Regularne kontrole i badania jakości plonów – oznacza to, że plony powinny być regularnie sprawdzane pod kątem ich jakości i bezpieczeństwa, aby zapewnić ich zdrowotność i spełniać wymogi prawne dotyczące handlu żywnością.

  5. Prowadzenie dokumentacji produkcji roślin – oznacza to, że wszystkie działania związane z produkcją roślin powinny być dokumentowane i przechowywane w sposób umożliwiający wgląd i weryfikację.

Podsumowując, zasady higieniczno-sanitarne w IPR są niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo i jakość plonów oraz ochronę zdrowia ludzi i zwierząt.

Producent zapewnia utrzymanie następujących zasad higieniczno-sanitarnych:

A. Higiena osobista pracowników

1. Osoby pracujące przy zbiorze i przygotowaniu  owoców do sprzedaży powinny:

  a. nie być nosicielem ani nie chorować na choroby przenoszone poprzez kontakt z żywnością;
  b. utrzymywać czystość osobistą, przestrzegać zasad higieny, a w szczególności
często myć dłonie w trakcie pracy;

c. nosić czyste ubrania, a gdzie jest to konieczne ubrania ochronne;
d . skaleczenia i otarcia skóry opatrywać wodoszczelnym opatrunkiem.

2. Producent owoców zapewnia osobom pracującym przy zbiorze i przygotowaniu do sprzedaży owoców:
  a. nieograniczony dostęp do umywalek i ubikacji, środków czystości, ręczników
jednorazowych lub suszarek do rąk itp.;
  b. przeszkolenie w zakresie higieny.

B. Wymagania higieniczne w odniesieniu do płodów rolnych przygotowywanych do sprzedaży

Producent roślin podejmuje odpowiednio do potrzeb działania zapewniające:
  a. wykorzystanie do mycia płodów rolnych, według potrzeb, wody czystej lub
w klasie wody przeznaczonej do spożycia;
  b. zabezpieczenie płodów rolnych w trakcie zbiorów i po zbiorach przed zanieczyszczeniem fizycznym, chemicznym i biologicznym.

C. Wymagania higieniczne w systemie Integrowana Produkcja Roślin w odniesieniu do opakowań i środków transportu oraz miejsc do przygotowywania płodów rolnych do sprzedaży

Producent w systemie integrowanej produkcji roślin podejmuje odpowiednio do potrzeb działania zapewniające:
  a. utrzymanie czystości pomieszczeń (wraz z wyposażeniem), środków transportu oraz opakowań;
  b. niedopuszczanie zwierząt gospodarczych i domowych do pomieszczeń, pojazdów i opakowań;
  c. eliminowania organizmów szkodliwych (agrofagów roślin i organizmów niebezpiecznych dla ludzi) mogących być przyczyną powstających zanieczyszczeń lub zagrożeń zdrowia ludzi np. mykotoksynami;
  d. nieskładowanie odpadów i substancji niebezpiecznych razem z przygotowywanymi do sprzedaży płodami rolnymi.

Często zadawane pytania

Szacuje się, że dopłaty do Integrowanej Produkcji Roślin mogą wynosić 292,13 eur/ha (ok. 1400zł/ha)

Ogólnie rzecz biorąc, dopłaty do Integrowanej Produkcji Roślin mogą być udzielane przez rząd lub instytucje zajmujące się rolnictwem w celu wsparcia producentów roślin, którzy stosują metodę IPR. Celem tych dopłat jest zachęcenie producentów do stosowania metod IPR, które są bardziej przyjazne dla środowiska i mogą przyczynić się do poprawy jakości upraw roślin.

Dopłaty do Integrowanej Produkcji Roślin mogą mieć różne formy, w zależności od konkretnego programu. Mogą to być na przykład bezpośrednie dotacje dla producentów roślin, ulgi podatkowe lub inne formy wsparcia finansowego. Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnych dopłat do Integrowanej Produkcji Roślin, polecam skontaktować się z odpowiednim urzędem lub instytucją zajmującą się rolnictwem w Państwa rejonie.

W przypadku stosowania metody Integrowanej Produkcji Roślin (IPR) jest wymagane prowadzenie nadzoru przez podmioty certyfikujące. IPR to metoda uprawy roślin, w której stosuje się szereg różnych działań mających na celu ograniczenie stosowania szkodliwych dla środowiska chemicznych środków ochrony roślin. 

Oczywiście, producenci roślin mogą decydować się na uzyskanie certyfikatu potwierdzającego, że ich uprawy są prowadzone w systemie IPR. Taki certyfikat może być atrakcyjny dla konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi kwestii ochrony środowiska i chętniej kupują produkty pochodzące z upraw prowadzonych w sposób przyjazny dla środowiska. Aby uzyskać certyfikat, producent roślin musi spełnić określone wymagania dotyczące stosowania metody IPR i przejść odpowiedni proces certyfikacji.

Podsumowując, prowadzenie upraw w systemie IPR wymaga nadzoru podmiotów certyfikujących.

Integrowana ochrona roślin jest sposobem ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi (szkodniki np. kapturniki czy rozkruszki), polegającym na wykorzystaniu wszystkich dostępnych metod ochrony roślin. W szczególności pożądane jest korzystanie z metod niechemicznych. Dzięki takim działaniom minimalizujemy zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska.

Integrowana produkcja roślin (IP) jest nowoczesnym systemem jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.

Za dużo informacji do ogarnięcia?

Nie wiesz od czego zacząć?

Zdobądź certyfikat IP - poprowadzimy Cię od początku do końca

Centrum wiedzy o systemie Integrowanej Produkcji Roślin

Krok po kroku przeprowadzimy Cię jak uzyskać certyfikat IPR!
Dowiesz się:

  • Gdzie uzyskać szkolenie do Integrowanej Produkcji
  • Jak wygląda proces zgłoszenia swoich upraw
  • Na co zwrócić uwagę czytając metodykę IP
  • O czym warto pamiętać podczas opracowywania dokumentacji
  • i wiele więcej…
Zaufało nam już 0 + producentów
Całkowicie Bezpłatna
Konsultacja z Ekspertem
Bo wypełnieniu formularza skontaktujemy się z Tobą i odpowiemy na Twoje pytanie.

Bezpośredni Kontakt

Email

biuro@akrol.pl

Telefon

+48 667 575 537